Segala jenis makanan dahulu adalah halal bagi Bani Israil, kecuali makanan yang diharamkan oleh Israil (Nabi Yaakub) kepada dirinya sendiri sebelum diturunkan Kitab Taurat. Katakanlah (wahai Muhammad): (Jika ada makanan yang diharamkan kepada kamu wahai Bani Israil sebelum Kitab Taurat diturunkan) maka bawalah kamu Kitab Taurat itu kemudian bacalah akan dia, kalau betul kamu orang-orang yang benar.
Definasi Kosher,Halal&Haram mengikut skop agama yahudi israel (kitab torah) <Sumber gambar google> |
Logo Penting Halal&Haram bagi Umat Islam. |
Muslimin Muslimat Yang Di Rahmati Allah Swt,
Seluruh Umat Islam dalam negara pasti melihat simbol halal rasmi umat islam yang didapati pada pek bungkusan makanan,Ataupun logo Halal di kedai makanan,
Tetapi tahukah anda bahawa menurut kitab torah yahudi,
Melalui rukun agama yahudi, Mereka juga harus ikuti garis panduan halal dan haram melalui syarat yang disebutkan sebagai "Kosher", Namun tidaklah sama seperti ketetapan rukun syarak agama islam ini, Ianya hampir serupa kerana mereka berpegang kepada ajaran kitab "Taurat Israel"
Tetapi atas sebab berlakunya ganguan daripada kehadirannya 'Tangan Ghaib' yang telah menyebabkan berlakunya perubahan demi perubahan kepada perjalanan Israiliyat,
Tidak akan ana bahaskan kepada penulisan ini , Ganguan tangan ghaib yang telah menyebabkan pelbagai perubahan demi perubahan kepada taurat.
Sering melihat beberapa paket makanan dengan "Halal" dan perkataan "Kosher" dicetak pada produk makanan . Sesetengah daripada kita tahu bahawa ini adalah hukum syariat untuk orang Islam dan Yahudi, tetapi ada orang yang tidak mengetahui perbezaan antara keduanya. Bolehkah umat Islam mengambil makanan yang Kosher sperti daging atau ayam sembelihan,atau masakan ?
Bolehkah orang Yahudi makan makanan halal umat islam?
Dan umat Islam makan hasil sembelihan yahudi?
Halal bermaksud "dibenarkan" atau "sah" oleh undang-undang syariah Islam. Mana-mana makanan dengan meterai cop rasmi serta sijil "Halal" bermakna ia disediakan mengikut dan kaedah syariat agama Islam.
Dari Sudut Fiqh Islam Jenis Halal
Dalam bulatan tanda halal kosher,yang hampir sama kepada fungsi Halal bagi Islam |
Logo Halal kosher |
Halal membolehkan setiap hidupan air masin atau air tawar yang boleh dimakan seperti lobster, ikan, ketam, udang, dan sebagainya untuk dimakan oleh orang Islam.
Chevon, daging kambing, daging lembu dan daging ayam boleh dimakan;
Walau bagaimanapun, daging babi/produk berasaskan bahan babi dilarang sama sekali oleh umat islam,
Untuk lebih memahami konteks hukum fiqh halal haram, Diwajibkan untuk kita mengetahui melalui hukum Fiqh Islam dari para Tuan Guru yang membahaskannya melalui siri kuliah atau kitab hukum fiqh , atau kita boleh bertanyakan ahlinya iaitu para guru yang berada pada cabang ilmu Fiqh .
Apabila orang Islam menyembelih ternakan dan ayam, nama Allah harus dilafazkan serta syarat sah bagi hukum sembelihan,
sebelum setiap penyembelihan daging itu dianggap Halal.
Darah juga harus dikeringkan dan dicuci dari badan haiwan yang mati kerana darah haiwan tidak boleh dimakan berada pada sebahgian hukum 'najis'
Inshaallah bahagian halal haram membabitkan sembelihan ini kita bolehlah merujuk pada guru,ustaz,tokguru yang mengajar dari rukun Fiqh,
Penting untuk umat Islam masa kini menitik beratkan sumber makanan itu adakah halal/haram kerana ianya menjadi darah daging kita. Makanan yang halal dan suci menyebabkan rohaniah kita berada pada tahap yang baik
meliputi pelbagai aspek dari segi fiqh ataupun perjalanan tauhid kita.
Bahagian fiqh halal haram ini ana tidak akan bahaskan pada penulisan artikel ini,
Tuan puan bolehlah merujuk kepada mereka yg ahli bahagian ini,untuk lebih keyakinan jawapan
.
Pada artikel ini ana hanya akan berikan informasi asas kosher halal dan haram dari sudut agama yahudi israel atau israiliyat .
Kaedah penyembelihan Islam
Di samping itu, mana-mana bahagian atau organ haiwan boleh dimasak dan dimakan selagi penyediaannya adalah sesuai dengan kaedah keagamaan. Selain itu, apa-apa makanan atau resipi yang mengandungi alkohol sebagai tambahan perisa atau resepi menyedapkan makanan dilarang dalam Islam ,
Dalam menyediakan makanan, tidak boleh berkongsi perkakas dapur juga harus Halal.
Ini bermakna barangan dapur tidak boleh digunakan untuk menyediakan makanan bukan Halal. Bagi perkakas yang dianggap Halal, mereka harus sepenuhnya dibersihkan mengikut undang-undang Islam.
Bahagian pada lembu yang boleh dimakan kepada kaum yahudi israel. |
Kosher
Kosher adalah apa-apa makanan yang disediakan mengikut undang-undang pemakanan Yahudi.
Hidupan air tawar dan air masin boleh dimakan selagi haiwan ini mempunyai kedua-dua sisik dan sirip. Oleh itu, ketam, lobster, udang, dan kerang dilarang oleh undang-undang Yahudi kerana tiada sisik
menurut kitab torah
Daging dari haiwan darat boleh dimakan kecuali daging babi atau daging lain yang berasal dari haiwan yang tidak mempunyai kuku. Sesetengah jenis lemak dan saraf sciatic tidak sesuai untuk digunakan. Hindquarters haiwan boleh dimakan selagi mereka menjalani proses pembersihan (satu kaedah untuk menghapus saluran darah). Darah haiwan tidak sesuai untuk digunakan. Malah, ia harus disalirkan dari haiwan agar daging menjadi Kosher.
Selain itu, agar daging dianggap Kosher, doa harus dibaca sebelum menyembelih haiwan dan penyembelihan itu sendiri tidak terganggu. Penyembelihan harus cepat dan tidak menyakitkan.
Tenusu dibenarkan dalam hukum Yahudi. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa tenusu dan daging tidak boleh disatukan dalam satu hidangan. Apa-apa makanan yang mengandungi susu dan daging bukanlah Kosher.
Undang-undang Yahudi membenarkan penggunaan alkohol selagi ia mengandungi semua bahan Kosher. Walau bagaimanapun, Penggunaan wine memerlukan wain anggur dan jus anggur yang disediakan mengikut kaedah keagamaan syarat kitab torah bani yahudi israel.
Peralatan Memasak Juga Harus Menepati Syarat 'Kosher'
Peralatan dapur yang digunakan untuk menyediakan makanan juga harus Kosher. Ini bermakna perkakas yang digunakan untuk menyediakan produk daging tidak boleh digunakan
Tidak boleh bercampur dicampur kegunaan haruslah khas untuk menyediakan produk tenusu.
Inilah sebabnya mengapa orang Yahudi konservatif tidak makan di restoran yang tidak mengikut peraturan ini.
Terutama mereka yang alim dan mentaati perintah kitab taurat,
Namun disebabkan juga berlakunya perubahan zaman, Mereka juga tidak terlepas dari budaya kehidupan barat
yang modern,liberal,open minded dan pelbagai lagi namun masih dikawal oleh para rabbai mereka
yang menjaga adat istiadat kebudayaan kaum yahudi israel di negara israel.
Tidak boleh bercampur dicampur kegunaan haruslah khas untuk menyediakan produk tenusu.
Inilah sebabnya mengapa orang Yahudi konservatif tidak makan di restoran yang tidak mengikut peraturan ini.
Terutama mereka yang alim dan mentaati perintah kitab taurat,
Namun disebabkan juga berlakunya perubahan zaman, Mereka juga tidak terlepas dari budaya kehidupan barat
yang modern,liberal,open minded dan pelbagai lagi namun masih dikawal oleh para rabbai mereka
yang menjaga adat istiadat kebudayaan kaum yahudi israel di negara israel.
Selain itu, agar daging dianggap Kosher, doa harus dibaca sebelum menyembelih haiwan dan penyembelihan itu sendiri tidak terganggu. Penyembelihan harus cepat dan tidak menyakitkan.
Sama seperti kaedah umat islam yang harus mengikuti syarat sah & haram,menurut hukum fiqh sewaktu proses penyembelihan lembu,ayam,kambing,kerbau,unta
begitulah kelihatan amat dekat sekali kepada umat islam cuma jelas ada perbezaan kitab taurat/torah serta Kitab Suci AlQuran .
Sama seperti kaedah umat islam yang harus mengikuti syarat sah & haram,menurut hukum fiqh sewaktu proses penyembelihan lembu,ayam,kambing,kerbau,unta
begitulah kelihatan amat dekat sekali kepada umat islam cuma jelas ada perbezaan kitab taurat/torah serta Kitab Suci AlQuran .
Tenusu dibenarkan dalam hukum Yahudi. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diambil perhatian bahawa tenusu dan daging tidak boleh disatukan dalam satu hidangan. Apa-apa makanan yang mengandungi susu dan daging bukanlah Kosher.
Undang-undang Yahudi membenarkan penggunaan alkohol selagi ia mengandungi semua bahan Kosher. Walau bagaimanapun, undang-undang memerlukan wain anggur dan jus anggur untuk disediakan mengikut kaedah keagamaan.
Peralatan dapur yang digunakan untuk menyediakan makanan Kosher juga harus Kosher. Ini bermakna perkakas yang digunakan untuk menyediakan produk daging tidak boleh digunakan untuk menyediakan produk tenusu. Inilah sebabnya mengapa beberapa orang Yahudi konservatif tidak makan di restoran yang tidak mengikut peraturan ini.
Halal vs Kosher: Jadi apa perbezaannya?
Perbezaan paling besar antara kedua adalah Halal adalah undang-undang rukun syarak bagi pemakanan orang Islam,
Sedangkan Kosher adalah undang-undang pemakanan untuk orang-orang Kaum Yahudi Israel seluruh dunia.
Sedangkan Kosher adalah undang-undang pemakanan untuk orang-orang Kaum Yahudi Israel seluruh dunia.
Halal membolehkan penggunaan mana-mana haiwan akuatik yang boleh dimakan. Walau bagaimanapun, Kosher melarang penggunaan mana-mana haiwan akuatik yang tidak mempunyai kedua-dua sisik dan sirip.
Halal tidak membenarkan penggunaan alkohol atau makanan yang mengandungi alkohol. Undang-undang Kosher membenarkan pengambilan alkohol selagi ia dibuat dari bahan Kosher, dan wain anggur dan jus anggur harus disediakan mengikut kaedah keagamaan.
Kedua-dua Halal dan Kosher membenarkan daging dan tenusu, tetapi Kosher secara khusus melarang menggabungkan kedua-duanya.
Memakan daging babi adalah dilarang oleh bagi agama yahudi dan umat Islam.
Walau bagaimanapun, untuk daging sembelihan yang dianggap Halal, nama Allah harus disebut sebelum menyembelih setiap haiwan. Darah tidak sesuai untuk digunakan mengikut kedua-dua undang-undang, tetapi undang-undang Yahudi melarang penggunaan saraf sciatic dan beberapa jenis lemak haiwan. Lebih-lebih lagi, undang-undang Yahudi juga menghendaki haiwan itu mati dengan kematian yang tidak menyakitkan dan cepat dan darah itu mesti ditenggelamkan sepenuhnya dari badan haiwan dengan menggantung haiwan atau dengan memproses daging dengan garam.
Walau bagaimanapun, untuk daging sembelihan yang dianggap Halal, nama Allah harus disebut sebelum menyembelih setiap haiwan. Darah tidak sesuai untuk digunakan mengikut kedua-dua undang-undang, tetapi undang-undang Yahudi melarang penggunaan saraf sciatic dan beberapa jenis lemak haiwan. Lebih-lebih lagi, undang-undang Yahudi juga menghendaki haiwan itu mati dengan kematian yang tidak menyakitkan dan cepat dan darah itu mesti ditenggelamkan sepenuhnya dari badan haiwan dengan menggantung haiwan atau dengan memproses daging dengan garam.
Halal memerlukan peralatan dapur yang digunakan untuk menyediakan makanan Halal tidak boleh digunakan untuk menyediakan makanan bukan Halal. Sekiranya mereka digunakan untuk menyediakan makanan bukan Halal, mereka boleh digunakan lagi selagi mereka dibersihkan sepenuhnya mengikut undang-undangnya. Bagi orang-orang Yahudi, perkakas dapur yang telah digunakan untuk menyediakan daging dan tenusu dianggap najis dan tidak boleh digunakan untuk menyediakan makanan Kosher lagi.
Halal Kosher
Undang-undang diet Islam undang-undang pemakanan Yahudi
Melarang pengambilan alkohol atau sebarang makanan yang mengandungi alkohol sebagai salah satu ramuan Membolehkan pengambilan alkohol; jus anggur dan wain anggur mesti disediakan mengikut undang-undang Yahudi
Membolehkan penggunaan haiwan akuatik Melarang pengambilan haiwan akuatik yang tidak mempunyai kedua-dua sisik dan sirip
Agar daging itu dianggap Halal, nama Allah harus dikatakan sebelum menyembelih setiap haiwan Haiwan tidak boleh menderita kematian yang menyakitkan dan menyakitkan dan darah harus disalirkan
Membolehkan mana-mana bahagian badan atau organ untuk dimakan tetapi tidak darah Tidak membenarkan darah, beberapa jenis lemak, dan saraf sciatic digunakan
Membolehkan tenusu dan daging untuk digabungkan Susu dan daging tidak boleh dicampur
Peralatan dapur yang digunakan untuk mempersiapkan makanan bukan Halal dapat dianggap Halal lagi setelah dibersihkan menurut undang-undang keagamaan Peralatan dapur yang digunakan untuk mempersiapkan hidangan non-Kosher tidak boleh digunakan untuk mempersiapkan makanan Kosher
Halal vs Kosher: Jadi apa perbezaannya?
Perbezaan paling besar antara kedua adalah Halal adalah undang-undang pemakanan bagi orang Islam sedangkan Kosher adalah undang-undang pemakanan untuk orang-orang Yahudi.
Halal membolehkan penggunaan mana-mana haiwan akuatik yang boleh dimakan. Walau bagaimanapun, Kosher melarang penggunaan mana-mana haiwan akuatik yang tidak mempunyai kedua-dua sisik dan sirip.
Halal tidak membenarkan penggunaan alkohol atau makanan yang mengandungi alkohol. Undang-undang Kosher membenarkan pengambilan alkohol selagi ia dibuat dari bahan Kosher, dan wain anggur dan jus anggur harus disediakan mengikut kaedah keagamaan.
Kedua-dua Halal dan Kosher membenarkan daging dan tenusu, tetapi Kosher secara khusus melarang menggabungkan kedua-duanya.
Makan daging babi adalah dilarang oleh kedua-dua undang-undang. Walau bagaimanapun, untuk daging dianggap Halal, nama Allah harus dikatakan sebelum menyembelih setiap haiwan. Darah tidak sesuai untuk digunakan mengikut kedua-dua undang-undang, tetapi undang-undang Yahudi melarang penggunaan saraf sciatic dan beberapa jenis lemak haiwan. Lebih-lebih lagi, undang-undang Yahudi juga menghendaki haiwan itu mati dengan kematian yang tidak menyakitkan dan cepat dan darah itu mesti ditenggelamkan sepenuhnya dari badan haiwan dengan menggantung haiwan atau dengan memproses daging dengan garam.
Halal memerlukan peralatan dapur yang digunakan untuk menyediakan makanan Halal tidak boleh digunakan untuk menyediakan makanan bukan Halal. Sekiranya mereka digunakan untuk menyediakan makanan bukan Halal, mereka boleh digunakan lagi selagi mereka dibersihkan sepenuhnya mengikut undang-undangnya. Bagi orang-orang Yahudi, perkakas dapur yang telah digunakan untuk menyediakan daging dan tenusu dianggap najis dan tidak boleh digunakan untuk menyediakan makanan Kosher lagi.
Halal Kosher
Undang-undang diet Islam undang-undang pemakanan Yahudi
Melarang pengambilan alkohol atau sebarang makanan yang mengandungi alkohol sebagai salah satu ramuan Membolehkan pengambilan alkohol; jus anggur dan wain anggur mesti disediakan mengikut undang-undang Yahudi
Membolehkan penggunaan haiwan akuatik Melarang pengambilan haiwan akuatik yang tidak mempunyai kedua-dua sisik dan sirip
Agar daging itu dianggap Halal, nama Allah harus dikatakan sebelum menyembelih setiap haiwan Haiwan tidak boleh menderita kematian yang menyakitkan dan menyakitkan dan darah harus disalirkan
Membolehkan mana-mana bahagian badan atau organ untuk dimakan tetapi tidak darah Tidak membenarkan darah, beberapa jenis lemak, dan saraf sciatic digunakan
Membolehkan tenusu dan daging untuk digabungkan Susu dan daging tidak boleh dicampur
Peralatan dapur yang digunakan untuk mempersiapkan makanan bukan Halal dapat dianggap Halal lagi setelah dibersihkan menurut undang-undang keagamaan Peralatan dapur yang digunakan untuk mempersiapkan hidangan non-Kosher tidak boleh digunakan untuk mempersiapkan makanan Kosher.
Beginilah sedikit sebanyak artikel yang menerangkan apakah 'kosher' ini, Dan kepentingannya menjadi syarat garis panduan yahudi israel diserata dunia,
Mereka menitikberatkan sumbermakanan harianmereka,Keadaan yang sama kepada semua umat islam yang perlu berhati hati serta menjaga keberkatan halal atau haram sumber permakanan,
kesan sumber pemakanan halal suci dan bersih itu merupakan sebahgian dari rukun syarak umat islam ,
Namun bolehkah umat Islam memakan masakan kaum yahudi israel ini, Satu persoalan yang penting untuk difikirkan dilihat secara terperinci dikaji secara telus anda akan menjumpaai jawapannya,.
Inshaallah jika diiznkan Allah Swt , Pada artikel yang akan datang ,ana akan kongsikan artikel berkaitan cara kaum yahudi melakukan sembelihan,apakah cara doa mereka dan maksud doa mereka itu,
Sekadar perkongsian informasi sebagai menambahkan pengetahuan dari sisi kajian Theology agama,
* Sumber rujukkan kajian artikel ini pelbagai
* gambar gambar dari google
* Rujukkan Ayat Alquran dan tafsiran surah Ali'Imran ayat 093.
*
Terimakasih di ucapkan kepada, yang telahpun membaca ,
Sebagai tanda sokongan antum kepada hasil yang di publishkan,
Sila klik ' Follow ' Di ruangan kanan anda yang tertera perkataan Follow
dengan cara ini anda telah menjadi sebahgian 'Members' blogg ini , Dan inshaallah ianya menjadikan satu sumber inspirasi buat ana untuk meneruskan perjalanan dakwah di MedSos ini.
< Badboss 2020>
Beginilah sedikit sebanyak artikel yang menerangkan apakah 'kosher' ini, Dan kepentingannya menjadi syarat garis panduan yahudi israel diserata dunia,
Mereka menitikberatkan sumbermakanan harianmereka,Keadaan yang sama kepada semua umat islam yang perlu berhati hati serta menjaga keberkatan halal atau haram sumber permakanan,
kesan sumber pemakanan halal suci dan bersih itu merupakan sebahgian dari rukun syarak umat islam ,
Namun bolehkah umat Islam memakan masakan kaum yahudi israel ini, Satu persoalan yang penting untuk difikirkan dilihat secara terperinci dikaji secara telus anda akan menjumpaai jawapannya,.
Inshaallah jika diiznkan Allah Swt , Pada artikel yang akan datang ,ana akan kongsikan artikel berkaitan cara kaum yahudi melakukan sembelihan,apakah cara doa mereka dan maksud doa mereka itu,
Sekadar perkongsian informasi sebagai menambahkan pengetahuan dari sisi kajian Theology agama,
* Sumber rujukkan kajian artikel ini pelbagai
* gambar gambar dari google
* Rujukkan Ayat Alquran dan tafsiran surah Ali'Imran ayat 093.
*
Terimakasih di ucapkan kepada, yang telahpun membaca ,
Sebagai tanda sokongan antum kepada hasil yang di publishkan,
Sila klik ' Follow ' Di ruangan kanan anda yang tertera perkataan Follow
dengan cara ini anda telah menjadi sebahgian 'Members' blogg ini , Dan inshaallah ianya menjadikan satu sumber inspirasi buat ana untuk meneruskan perjalanan dakwah di MedSos ini.
< Badboss 2020>
No comments:
Post a Comment